De verbouwing begint

We besluiten om met het benedenappartement te gaan beginnen. Aanvankelijk zouden we met het appartementhuis starten. Maar aangezien in het bijgebouw het water en de verwarming nog niet is aangesloten, is het daar te koud voor de verf om goed te kunnen schilderen.

Vrijdag 7 januari; we rijden ’s morgens richting Villach. Daar is een Bauhaus, een megagrote bouwmarkt, die, naar we gehoord hebben, het grootste assortiment aan hout heeft. Voor we het weten zijn we 2 uren verder en hebben we al het hout uitgezocht voor het plafond en één wand voor het benedenappartement. We zijn het snel met elkaar eens over de kleur van de verf voor op de overige muren en laten een emmer op kleur maken. We regelen een vrachtwagen van het Bauhaus die we op dinsdag 11 januari mee kunnen krijgen. Daarna rijden we door naar XXXLutz en Möbelix. Een uur later lopen we de winkel uit en hebben we een eethoek uitgezocht die we over 3 weken op kunnen halen. Oók hiervoor kunnen we een vrachtwagentje meekrijgen om het thuis te krijgen. Want ja, we rijden nog steeds in ons Upje.

Frau Holle!

Ondertussen is het beginnen te sneeuwen en behoorlijk ook! We rijden langzaam terug naar Sankt Peter maar zodra we bij ons de berg op moeten, zegt de Up “doe het lekker zelf”!

ingesneeuwde Up

Zonder kettingen komen we nu niet boven, zetten de Up bij de “Feuerwehr” en lopen de laatste paar honderd meter naar huis. We hadden al gehoord dat dit heel soms (bijna nooit) voorkomt. Dikke vlokken blijven vallen en ’s avonds floept ineens de stroom uit en zitten we in het pikkedonker. We zien dat het hele dal zonder stroom zit en overal zie je dat de kaarsen aangestoken worden. Na anderhalf uur in candlelight floepen de lichten weer aan. De volgende ochtend vernemen we van de buurman dat er bomen zijn bezweken door de hevige sneeuwval, dat er takken op de elektriciteitskabels terecht zijn gekomen èn dat dit soms (bijna nooit) voorkomt. Hahaha, we zitten hier nog geen 2 weken en hebben nu al 2 bijna-nooit-ervaringen meegemaakt!

De volgende morgen is het één betoverende witte wereld. Er is echt ontzettend veel sneeuw gevallen. De plaatselijke sneeuwschuiver is al druk in de weer om de weg sneeuwvrij te maken. Hij neemt ook onze oprit weer even mee en steekt zijn duim omhoog. Wat een topper! We gaan een heerlijke winterwandeling maken in deze sprookjesachtige omgeving en de rest van de dag besteden we aan het schilderen van de muren van het benedenappartement.

Zondag 9 januari; we hebben nog verf over en besluiten om onze eigen woonkamer, die nu de kleur gifgroen heeft, ook van een likje verf te voorzien. Dat knapt al zienderogen op. Als straks de meubels uit Nederland komen, staan ze in ieder geval niet tegen een schreeuwend groene muur. Ook zoeken we de verlichting uit, die in het benedenappartement komt.

Maandag 10 januari, rijden we nog een keer richting Villach, we hebben nog wat dingen nodig bij het Bauhaus en gaan een keuken uitzoeken voor het appartement. Ook stappen we een paar garagebedrijven binnen om ons te laten informeren over een aantal auto’s. Als we ’s middags naar huis rijden, hebben we een keuken uitgezocht en besteld. Over 8 weken kunnen we haar ophalen en gaan plaatsen. Heel benieuwd hoe het zal staan. Gelukkig kunnen we de sneeuwvrije weg naar huis weer opkomen en hebben we de auto weer bij huis staan.

Operatie hout vervoeren!

Dinsdag 11 januari. Vandaag is het een dag met een strakke planning. We moeten om 08.00 uur bij het Bauhaus zijn want dan staat ons vrachtwagentje met hout klaar om vervoerd te worden. Thuis laden we de lading uit, drinken een bakje koffie en gaan daarna door naar John en Saskia in Patergassen. We hebben een sneeuwfrees van hen overgekocht en aangezien we nu de vrachtwagen hebben, kunnen we ‘m nu mooi meenemen. We zetten de frees bij huis en moeten daarna direct weer terug naar Villach. De planning is strak maar we leveren de vrachtwagen mooi op tijd af.

We stappen weer in de Up en zijn net op tijd terug voor de loodgieter bij ons voor de deur staat. Na de loodgieter hebben we een afspraak met de aannemer voor onze uitbouwplannen voor het appartementhuis. De aannemer heeft de originele bouwtekeningen nodig die we moeten opvragen bij de gemeente. Gelukkig staat ons huis op bouwland dus verwachten we niet al te veel problemen bij de gemeente met onze verbouwing.

Woensdag 12 januari komt de elektricien langs. Ronald blijft op hem wachten en ik stap in de auto naar het gemeentehuis om te zien of ik kopieën kan bemachtigen van de originele tekeningen van het huis. Bij het gemeentehuis kom ik erachter dat het hier iets anders werkt dan in Nederland. De receptioniste stuurt me door naar de beambte die mij verder zou moeten kunnen helpen. Gelukkig werkt ie mee, al is het niet van harte. Hij moet de archiefkamer induiken om ons dossier op te zoeken. Hoezo automatiseren als het ook handmatig kan! Als hij onze papieren gevonden heeft en ik hem vraag of ik kopieën kan krijgen, krijg ik het antwoord dat maandag zijn collega weer op kantoor is en zij gaat over het kopieerapparaat! Uhhhh oké, maandag dan maar terugkomen.

Donderdag en vrijdag staan in het teken van het hout lakken en tegen het plafond en de achterwand timmeren. Dit is nog best een klus omdat er geen wand strak is. We moeten elke plank weer opnieuw afmeten om alles er zo gelijk en passend mogelijk in te krijgen. Maar wanneer het er dan uiteindelijk in zit, zijn we erg blij met het resultaat.

Maandag gaan we zien of we de kopieën meekrijgen, gaan we kijken of we een testritje met een auto kunnen maken en gaan we de vloer voor het appartement uitzoeken. We zullen zien wat de komende week allemaal weer voor ons in petto heeft.

Wordt vervolgd!