An die Arbeit!

Het is de hoogste tijd om de bouwwerkzaamheden en het Oostenrijkse leventje van de afgelopen weken weer in een blog vast te leggen. Iris is de afgelopen week overgevlogen en we hebben heerlijk genoten van elkaar, de pistes en het mooie weer. Maar voor nu…..wieder an die Arbeit!

Maandag 14 februari; aangezien we al een boeking binnen hebben, moeten we ons nu gaan oriënteren op het maken van een boekingsschema, de prijzen voor de appartementen en het ontwerpen van een logo. We hebben wel een beetje een idee hoe ons logo eruit moet gaan zien en Jeroen Deen van Deen Design, neemt de taak op zich om het logo verder uit te gaan werken.

Rigoureus te werk

De volgende dag staat Roland, de elektricien, al om 08.00 uur met zijn zoon voor de deur. Vandaag worden er serieuze gaten in onze gang geboord voor de aansluiting van de wasmachine en de droger. Er komt een aansluiting in het benedenappartement voor de keuken en de t.v. En er komt een nieuwe stoppenkast in de gang. Alle groepen worden hier in geplaatst, voor ons huis en het appartementenhuis zodat we alles overzichtelijk op één centraal punt hebben. Met grof geschut en een kabaal van jewelste wordt er door de dikke muren en plafonds geboord.

Binnen no-time zit alles natuurlijk weer onder een dikke stoflaag. Aan het eind van de dag stappen de heren op en zullen ze komende vrijdag weer terugkomen om het karwei af te maken. Voor vrijdag hadden we een uitje naar de bouwbeurs in Klagenfurt op het program staan maar deze is verzet naar april. Wel jammer want we hadden er erg veel zin in om daar rond te lopen en ideeën op te doen.

Woensdag 16 februari; vandaag gaan we voor een bed kijken voor in de slaapkamer van het appartement. We willen een boxspring met lades want dit is sowieso handig voor het opbergen van de dekbedden en kussens. Op naar Villach dus! Bij Möbelix vinden we wat we zoeken en we spreken af dat we het bed tegelijk met de keuken ophalen. Daarna gaan we door naar de bouwmarkt en rijden we ’s middags in een volle auto met nieuw klusmateriaal terug naar huis. Morgen belooft het een perfecte skidag te worden dus gaan we het er morgen nog even van nemen. De komende dagen zal er waarschijnlijk door de bouwwerkzaamheden niet veel van skiën terecht komen.

Donderdag 17 februari; helaas pakt deze dag iets anders uit als we ’s morgens het busje van Roland Maier de oprit op horen komen. Snel springen we uit bed en in de kleren.

Guten Morgen, het wordt een dagje stof happen in plaats van op de piste stappen. ’s Middags zijn de elektriciteitsdraden en -kabels voor de keuken van het appartement doorgetrokken. Volgende week komt hij nog een keer langs om de nieuwe meterkast te plaatsen en de elektriciteit voor de wasmachine en droger aan te sluiten. De volgende dag gaan we aan het werk om al het bouwafval op te ruimen en het hele huis weer stofvrij te maken.

Een kinkje in de kabel

Heimo Rainer, de architect van Rainerbau belt met de mededeling dat hij de gemeente op de hoogte heeft gesteld van onze bouwplannen. De ambtenaar kan niet eerder onze plannen goedkeuren voor hij toestemming van de voorzitter van de parochiekerk heeft. Een beetje een vreemd verhaal maar het schijnt dat het laatste stukje weg, zo’n 60 meter naar ons huis, aan de kerk toebehoort. Als we willen verbouwen zal er bouwverkeer over de weg moeten rijden en aangezien dat niet in het Grundbuch vastgelegd staat, kan de ambtenaar geen vergunning afgeven. Nee hè, het begrip “Recht van overpad” blijft ons een beetje achtervolgen!

Ik loop even langs de buren om te vragen waar de voorzitter woont. Hij woont iets onder ons in het dorp en dus…. op naar Herr Moser met een kruikje Beerenburg om kennis te maken. Vol goede hoop vertrek ik na het gesprek met Herr Moser weer naar huis. Ik krijg de originelen van de plattegronden mee om te kopiëren en hij belooft me om er zo snel mogelijk werk van te maken. Daarna zal de goedkeuring in het Grundbuch vastgelegd moeten worden. Hopelijk krijgen we snel groen licht zodat we zonder te veel haperingen kunnen doorgaan met onze bouwplannen.

Ons logo

Zaterdag 19 februari trek ik mijn hardloopschoenen weer eens aan voor wat conditietraining en stapt Ronald op de MTB. ’s Middags gaan we aan de slag met het maken van een boekingsbevestiging. Ik vraag Jeroen Deen of het ontwerp van het logo al vorm krijgt want die moet natuurlijk op de bevestiging komen te staan. Hij stuurt een aantal voorbeelden door en na een paar aanpassingen hier en daar is ons logo geboren. Zondag gaan we een dagje skiën. We willen nog even genieten van de goeie sneeuwcondities want ondanks het mooie weer zijn de pistes zijn nog steeds goed. ’s Avonds belt Roland dat hij morgen langskomt om de nieuwe meterkast te plaatsen.

Maandagochtend staat Roland om 08.00 uur voor de deur met een megagrote meterkast. Wow wat een apparaat! Dit zijn geen halve maatregelen maar zoals ik al eerder schreef, de groepen van het bijgebouw komen er straks ook bij in. ’s Middags wordt hij voor een spoedgeval gebeld en komt hij de volgende dag terug om het af te maken.

Ronald kan even niet verder met de slaapkamer want we moeten weer hout hebben voor de achterwand. Van de houtzagerij in Patergassen hebben we een ander adres doorgekregen. In Himmelberg iets verderop is een grotere houtzagerij, die mooi droog hout verkoopt voor de afwerking. Deze middag kunnen we nu benutten om daar eens een kijkje te gaan nemen. Wat ook weer een prachtig bedrijf. Het scheelt best wel om het hout rechtstreeks bij de houtzagerij te halen in plaats van bij de bouwmarkt. Het is ook leuk om daar rond te lopen en te zien hoe het hele proces van houtbewerking eraan toe gaat. Met de auto weer volgeladen (we hebben nog steeds geen aanhanger hoeven te gebruiken) komen we thuis.

Dinsdag 22 februari; We moeten een systeem bedenken hoe we bij de leidingen kunnen komen die over de muur lopen, mocht dat nodig zijn. Ronald is weer super vindingrijk en verwerkt een deurtje in het hout. Een geniale oplossing.

Roland is er inmiddels ook weer. Hij maakt zijn laatste werkzaamheden af en zal nog een keertje langskomen om gezellig een biertje te drinken. Het gaat hier zo anders dan in Nederland. Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen maar alles gaat hier gewoon veel gemoedelijker. Omdat alles hier veel gemoedelijker gaat, loop ik toch ook nog even naar beneden om bij Herr Moser het vuurtje warm te houden. Hij zegt me dat hij contact heeft gehad met de ambtenaar van de gemeente en we moeten toch echt wachten op de inschrijving in het Grundbuch. We moeten nog even geduld hebben.

Slaapkamer in wording

Woensdag 23 februari rijden we weer op en neer naar Villach. De achterwand van de slaapkamer zit erin en nu moeten we gaan brainstormen wat we met de zijwanden en de vloer gaan doen. We kiezen voor behang op de muren. Voor de vloer gaan we voor dezelfde als die we in de woonkamer gelegd hebben. Ja precies dezelfde vloer die we zo vervloekt hebben om erin te leggen maar we zijn tot de conclusie gekomen dat we deze het mooist vinden staan. Hopelijk gaat ie er, als we er straks aan toe zijn, vlotter in dan de vorige keer.

Donderdag 24 februari halen we gipsplaten bij het Lagerhaus in Radenthein. Met de achterklep open passen ze gewoon weer in de auto, nice . De medewerker van het Lagerhaus ziet het allemaal eens aan en waarschuwt ons dat als de politie ons zo ziet rijden, we een fikse bekeuring kunnen verwachten. Dat zien we dan wel weer. Als vrijdags alle gipsplaten op de houtraamwerken bevestigt zitten, begint de slaapkamer steeds meer vorm te krijgen maar we zitten nog steeds te dubben over de deur.

De deur en het sluitwerk moeten namelijk om- en ondersteboven gedraaid worden. Nu zijn het alleen geen standaard deuren die wij in ons huis hebben en we weten even niet hoe we dit moeten aanpakken. We krijgen via John en Saskia het telefoonnummer van Sonja, een Oostenrijkse die een aantal jaren in Nederland heeft gewoond. Haar vriend Gerard is timmerman en misschien weet hij hoe we dit kunnen fixen. We bellen haar op en de volgende dag kunnen ze langskomen.

Zaterdag 26 februari zijn Sonja en Gerard hier tussen de middag. Gerard bekijkt de deur en verteld dat het wel een heel specifiek werkje is en dat hij de deur niet kan omzetten. Jammer! Hij en Ronald staan het één en ander te bespreken en ik sta met Sonja te praten als Gerard tegen Ronald zegt dat ze de deur er samen uit gaan halen. Voor we het weten zijn de mannen met de deur richting het werkhok vertrokken en horen we ze zagen. Ze gaan het samen proberen. Na een uurtje komen de mannen binnen.

Het is gelukt! We drinken binnen een kop koffie en vragen wat we hem moeten betalen. Hij wil er niks voor hebben maar….. gelukkig hebben we de Beerenburg. Met een kruikje Beerenburg vertrekken ze en hebben we weer een leuk nieuw stel ontmoet.

De zondag verloopt relaxed. De ochtend is zo voorbij met niks doen en ’s middags gaan we een lange wandeling maken en zijn we bijna 3 uren onderweg. De kleine teckelpootjes lopen dapper mee en zijn daarna voor de rest van de dag uitgeschakeld. Iris facetimed ’s avonds. Ze heeft een retourvlucht Amsterdam-Ljubljana geboekt. Ze komt vrijdagochtend aan en blijft dan voor 9 dagen. Wat een verrassing! Het lijkt ons zo leuk om haar het huis en de omgeving te laten zien. Die week gaat er vast elke dag geskied worden en wordt er een weekje niet geklust.

Maandagochtend staat Ronald vroeg op. In het Lidlkrantje stonden een paar mooie aanbiedingen voor machines die hij zeker denkt te kunnen gebruiken. Als hij het parkeerterrein van de Lidl oprijdt, ziet hij al de één na de ander met de geliefde machines naar buiten komen. Hij heeft mazzel! Hij kaapt net de laatste voor de neus van een ander weg. Wat dàt betreft gaat het er hier niet anders aan toe dan in Nederland. Helemaal blij met de aankopen komt ie weer thuis en gaan we met de gipsplaten aan de gang. ’s Middags ga ik een blokje met Diedel om en pakt Ronald de fiets om een purspuit bij het Lagerhaus te halen. Ook beginnen we met het stucwerk in de slaapkamer.

Dinsdagochtend 1 maart kruip ik achter de naaimachine om de gordijnen voor de slaapkamer van Iris te maken en Ronald gaat door met het stucwerk. We bellen vandaag ook met Jim. Er moet een systeemplafond in de slaapkamer gemonteerd worden. We moeten namelijk, mocht het nodig zijn, bij de leidingen kunnen komen die over het plafond lopen. Maar nergens kunnen we systeemplafonds vinden.

Tot Ronald in het Bauhaus in Villach aan een Nederlandse medewerker vraagt of dat überhaupt ergens te koop is. Hij kent een Nederlander, genaamd Jim, die vlak bij ons in Feld am See woont. We zijn er inmiddels wel achter dat wij niet de enige Nederlanders in deze mooie omgeving zijn. Jim heeft een bedrijf in systeemplafonds. Wat een toeval weer! We bellen hem op en hij kan ons helpen. We maken de afspraak dat, zodra hij een paar uurtjes tijd heeft, hij samen met Ronald het plafond erin komt leggen. Helemaal super!

Woensdag 2 maart rijden we ’s morgens naar Villach, kopen verf en hout voor het afwerken van het kozijn, de vensterbank en de plinten. We beginnen  ’s middags met behangen en we brengen Iris haar ski’s naar de sportzaak in Bad Kleinkirchheim voor een slijp- en waxbeurt. De volgende dag halen we de ski’s op en gaan we verder met behangen, beitsen het hout en worden het kozijn en de vensterbank passend gemaakt. ’s Middags slaan we een voorraadje boodschappen in ter voorbereiding op ons Irisweekje. Morgen halen we haar op. We hebben er zin in!

Op naar Slovenië

Vrijdagochtend 4 maart rijden we om half 8 richting Ljubljana. Hier vandaan is het een uur en 20 minuten rijden naar het vliegveld. Iris landt om 09.00 uur en al vrij snel zien we haar naar buiten stappen. Diedel is net zo blij om haar te zien als wij!!!! Het hele vliegveld kan haar horen janken. Heerlijk om elkaar weer in real life te kunnen knuffelen. We gaan er absoluut een mooie week van maken.

Zaterdagochtend halen we een skipas. In de dagen die volgen skiën we in Bad Kleinkirchheim/Sankt Oswald, Turracher Höhe en Gerlitzen. Allemaal skigebieden binnen ons handbereik.

De dagen vliegen voorbij en voor we het weten is het zondagmiddag en zwaaien we Iris uit op het vliegveld in Ljubljana.

Komende week/weken kunnen we de keuken ophalen, komt het plafond erin, kunnen we de vloer in de slaapkamer leggen en de woonkamer verder inrichten.

Dus wieder an die Arbeit!